Geplaatst op 14 Reacties

Avoid sexist language

Nederlandse docenten leren op dit moment leerlingen aan dat het gebruiken van hij of zij seksistisch is. In 5 VWO mogen leerlingen nu geen he of she meer gebruiken, maar moeten in plaats daarvan they gaan gebruiken. Deze waanzin wordt gepresenteerd als feit, en wordt leerlingen totaal opgedrongen. Als ze zich niet aan deze regels houden kunnen ze een (veel) lager cijfer voor hun essay verwachten. Wanneer stopt dit?

14 gedachten over “Avoid sexist language

 1. Compleet ziek in hun kop!!

  1. Inderdaad. Schandalig dit

 2. Bronnen? Deze foto zegt niet heel veel.

  1. Ik kan bevestigen dat deze lesstof is gegeven op het Gemeentelijk Gymnasium Hilversum.

   1. Want de bevestiging van een anonieme bron zegt zoveel….Onderkruipsel.

 3. Ik denk dat we hier gewoon over schande kunnen spreken. Dit is totaal niet acceptabel

 4. Als ik dit zo lees, lijkt het meer op een opdracht om andere woorden te gebruiken en niet iets links

 5. Werkelijk te gek voor woorden…..

 6. Kan iemand mij uitleggen waarom dit zo’n schande en onacceptabel is? Ik zeg soms ook wel eens “hij of zij”, als geslacht geen rol speelt….

 7. Als de derde persoon onbekend is, wordt in het Engels simpelweg gesproken van een eenwoordig equivalent van ‘hij of zij’, namelijk ‘they’. Daar is niks links aan, dat is gewoon linguïstisch correct! En ja, inderdaad ook leuk meegenomen voor mensen die er zich wat van aantrekken dat bij twijfel het in het Nederlands altijd ‘hij’ is, maar dit equivalent bestaat al 400 jaar!

 8. Beste iedereen die hiervan schande spreekt,

  Wanneer auteurs van wetenschappelijke, journalistieke of publieke geschreven werken een boodschap willen overbrengen lopen ze het risico de generalisatie van hun bevindingen te beperken tot één sekse, uitermate amateuristisch en onprofessioneel. Een zeer eenvoudige manier om dat te voorkomen is het gebruik maken van meervoudsvormen, waarmee je geen expliciet onderscheid maakt tussen verschillende sekses.

  In seksistisch taalgebruik waarin de man (of de vrouw) als norm wordt gebruikt sluit je de rest uit, waardoor je aan generalisatiekracht inboet en bovendien niet neutraal bent. De seksebepaalde norm (mannelijk danwel vrouwelijk, hoewel er voornamelijke mannelijke taalnorm heersen) in taalgebruik beïnvloed namelijk de perceptie van de wereld van de lezer. Als er al sprake is van indoctrinatie, dan is dat dus juist het geval wanneer er gepleit wordt vóór seksistisch taalgebruik

  Met vriendelijke groet,

  Een docent, die je bedankt voor het niet aangeven bij onze vrienden van de FvD nadat je enigszins verder hebt nagedacht dan dat je kortzichtige neus lang is!

 9. Wat een vlijtige Forumjeugd hangt hier rond, zeg. Jullie doen echt zo goed jullie best voor jullie trouwe kompanen, alles zo met rustig vaste tred.
  Wellicht bang om geraakt te worden door het linkse front en de reactionairen?
  Maar jullie hebben elkaar gevonden en marcheren samen in de bataljons van het dandyisme,
  Maak de straten vrij voor jullie boreale leider,
  Waar jullie allen zo hoopvol naar kijken,
  Jullie hopen op een dag van vrijheid van klimaatgeneuzel, immigranten en links geneuzel,
  Blaas nu maar voor de laatste keer het appel, en voeg je samen aan jullie front (waar jullie gladde leider het zo mooi over had).
  Wapperen jullie vaandels boven de straten?

  Niet zolang wij er nog zijn.
  En niet zolang er nog mensen zijn die durven op te staan tegen onderbuikgevoelens die leiden tot een tweespalt in de samenleving.

  Overigens, mooi om te zien dat je je zo inzet voor opruiing in de samenleving, Mats en consorten. Zul je vast veel plezier van hebben.

 10. IK snap niet wat er fout is aan deze tekst. De tekst legt uit hoe je dat kan aanpakken, het vermijden van sexistisch taalgebruik. De meer overkoepelende vraag of je dat wel of niet wil/moet vermijden wordt hier niet behandeld! En al zeker niet opgedrongen.

 11. Oh, wat een heerlijke jeugdige onwetendheid! Toegegeven, het had misschien iets handiger uitgelegd kunnen worden, maar dit heeft helemaal niets te maken met linkse denkbeelden. Dit is gewoon de staande praktijk in de Engelse taal. Zeker in teksten van een wat hoger niveau dient men in voorkomende gevallen zich te bedienen van het neutrale “they”. De redenen daarvoor zijn hier al door anderen uitgebreid vermeld.
  Je zit verdorie in V5. Logisch dat je dan de wat abstractere taaluitingen krijgt aangeleerd. Die heb je namelijk straks op de universiteit heel hard nodig, tenzij je denkt dat de wereld zit te wachten op wetenschappelijke publicaties in kleuter-Engels.

  Jullie zien spoken en je laat je gewillig in de luren leggen door die quasi-intellectueel babbelende charlatan, die doet alsof hij zeer belezen is, maar ondertussen om de haverklap op zijn muil gaat, zodra het op werkelijke kennis aankomt.

  Houd op met het vaandelzwaaien. Bestudeer eerst eens grondig de geschiedenis en zie waar dit soort figuren en dit soort denkbeelden onveranderlijk toe hebben geleid. Je hebt kennelijk een fatsoenlijk stel hersenen meegekregen. Gebruik die capaciteit eens positief in plaats van als een hondje aan te lopen achter iemand die met bijzonder dubieuze symboliek flirt. Verbreed je horizon in plaats van je op te sluiten in het enge (in de betekenis van “nauw”; voordat je denkt dat ik “angstaanjagend” bedoel – hoewel dat niet eens onterecht zou zijn) kokertje van nationalistisch gezwets.

  Dit “voorbeeld” slaat de plank aan alle kanten mis. Beetje een misser, hoor! Zet je hersens eens in de versnelling!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.